Het alternatief voor bellen via ISDN

Op 1 januari van dit jaar beëindigde KPN de ISDN-alarmeringsdienst DigiAccess Alarm. En alhoewel er nog geen officiële datum bekend is, worden de geruchten dat ISDN per 2019 helemaal stopt, steeds sterker. In Nederland gebruiken nog veel bedrijven ISDN. Waarom stopt ISDN en wat is een goed alternatief voor bellen via ISDN? We zetten het voor je op een rij.

Wat is ISDN?

Integrated Services Digital Network, in de volksmond ISDN genoemd, is een vorm van digitale telefonie en de opvolger van het analoge POTS. Het voordeel van ISDN is, dat je over dezelfde telefoonlijn gelijktijdig meerdere telefoongesprekken en datadiensten kunt voeren. Omdat ISDN data digitaal over de lijn stuurt, wordt de capaciteit beter benut. Commerciële varianten zijn ISDN-2, ISDN-15 en ISDN-30, waarbij het getal staat voor het aantal simultane gesprekken.

Waarom stopt ISDN?

ISDN (en ook analoge telefonie) zijn relatief dure diensten. De laatste jaren zijn de tarieven voor telefonie onder druk van het goedkopere en veelzijdigere VoIP-telefonie sterk gedaald. Omdat de tarieven voor ISDN nog relatief hoog zijn, neemt het gebruikt sterk af. In het eerste kwartaal van 2015 met bijna 7%.

Het alternatief, VoIP is inmiddels volwassen geworden en al jaren net zo stabiel als ISDN. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aandeel VoIP-telefonie juist hard groeit. ISDN is commercieel gezien niet meer aantrekkelijk. Toch heeft ISDN nog een marktaandeel van ongeveer 20% in Nederland. Het zijn voornamelijk de bedrijven die nog bellen via ISDN.

Telefonie via ISDN is stabiel en daarom niet iets waar bedrijven zich dagelijks mee bezighouden; telefoonkosten worden op een gegeven moment ‘gewoon’, net als kosten voor gas, water en licht. Ze vallen niet meer op in de administratie, tenzij je bewust gaat uitrekenen wat je kunt besparen door over te stappen op een alternatief.

Daarnaast wordt ISDN nog gebruikt voor datadiensten als alarmeringssystemen of PIN-systemen. Ook komen we ISDN nog wel eens tegen in een lift of in een fax of frankeermachine. Maar ook op deze gebieden is internet een volwaardig alternatief geworden.

Wilt u meer weten over het alternatief voor bellen via ISDN?

Neem contact op